Image Alt

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Μια Υπέροχη Αίσθηση του Τόπου

Η αίσθηση του τόπου – αυτό το τόσο κομψό αλλά σύνθετο στοιχείο ενός κρασιού – είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο φαντάζεται κανείς.

Αποτελεί την ουσία ενός οικοσυστήματος: το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών σε έναν συγκεκριμένο αμπελώνα. Περιλαμβάνει το κλίμα, την ποικιλία και το υποκείμενο, τη γεωγραφία και την τοπογραφία, καθώς και τις ιδιότητες του εδάφους – από τη σύνθεση των ορυκτών μέχρι την παροχή νερού.

Η έννοια αυτή δεν είναι καινούργια. Οι ρίζες της ανάγονται στους Αρχαίους Έλληνες, που πρώτοι μελέτησαν και αξιοποίησαν την επίδραση του περιβάλλοντος στην οινοποίηση.

Στον Κάθηκα, έναν τόπο προικισμένο από τη φύση, ο μοναδικός συνδυασμός ηλιόλουστου ουρανού, δροσερού κλίματος χωρίς υγρασία και της θαλασσινής αύρας του Ακάμα, συναντάται με τα εδαφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, προσφέροντας ένα κομψό, ορυκτό, διακριτικά πικάντικο Ξυνιστέρι με βάθος, υφή και εκφραστικότητα.

Το χωριό Κάθηκας, μόλις είκοσι λεπτά βόρεια της Πάφου, είναι η παλαιότερη αμπελουργική ζώνη της Κύπρου. Με τους αμπελώνες του να απλώνονται σε καταπράσινους λόφους, το εύφορο έδαφος και οι δροσεροί θαλασσινοί άνεμοι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών υψηλής ποιότητας.